FOTOGALLERI / REPORTAGE / GRÖNT KORT

   
Konsten att ta ett grönt kort

Förr eller senare kommer man till den punkten i sin ridning att gröna kortet är ett måste. Antingen har man blivit för gammal att nyttja föräldrarnas kort eller man vill börja tävla på ”gamla dagar”, så som reportern till denna artikel.

VHF:s ridskola hade en annons om att ta ett grönt kort. Jag anmälde mig i god tid och väntade med växande nervositet på oktober då kursen skulle börja. Kurslitteraturen, de små regelhäftena, fick jag låna från en redan grönkortad ryttare. Tack! En närmare blick på dessa smått obegripliga regelverk lugnade inte precis min sinnestämning. Skall vi kunna allt det här utantill? Hjälp!

Den andra oktober samlade sig ett gäng elever på VHF:s kafeteria. Vi var en ganska blandad, tystlåten pott åhörare från 3 olika ridklubbar och i olika åldrar. Jonas, vår lärare, började tack och lov med att förklara, vad dessa kluriga regelverk var till, hur de skall läsas och att vi inte behövde kunna dem utantill. Puh!

Ni har säker hört talas om torrsimning. Nu började vi med torridning. Jonas gick på ett pedagogiskt sätt genom allt från träning, anmälning, veterinärbesiktning, bangång, framhoppning, själva tävlingsritten, eventuell pristutdelning, avskrittning mm mm. Vi räknade fel (på rätt sätt) samt fick många bra tips på saker att tänka på innan, under och efter en tävlingsdag.

Regelböckerna fick också en omgång när vi tränade att hitta svar på olika frågor. Nervositeten som jag kände innan kursen visade sig helt obefogad. Jag och säkerligen de andra, kände på sig att testet kommer att gå bra. Jonas rekommenderade att vi också skulle läsa genom boken ”Konsten att tävla” som är lättläst och vettig i detta sammanhang.

Vi träffades sammanlagt under 3 kvällar innan det var dags, den 30/10 att avlägga examen. Jag satt och plitade med testet cirka en timma och fick mitt efterlängtade gröna kort med mig hem som alla andra kursdeltagare. Jippi!
Tack, Jonas för en bra, rolig och lärorik kurs.

Sussie
(med gröna kortet)

Jonas äger Vellinge Ridcenter som driver ridskolan
på VHF. För mer info kontakta:
Jonas Holmberg
Tel 040-42 00 33
Mobil 070-52 92 133
Internetadress: www.ridcenter.se
E-postadress: jh@ridcenter.se

[20071113]

 

Tillbaka

 

 


Jonas visar torrhoppning på en
overhead-hoppbana.
    

Frågestund
   

Vett o etikett på tävlingen
   

Flitiga elever

  

TEXT/FOTO: Sussie/digi-tops